Mitol futyulos a palinka?
A fütyülős pálinka eredete a fütyülős üvegre vezethető vissza, melynek legfőbb jellemzője, hogy nyaka lényegesen nagyobb, mint maga a teste. Egyfelől a nyakban összegyűlt illatminta lehetővé teszi a pálinka minőségének ellenőrzését, másfelől kiváló ivó alkalmatosságként szolgál a zsúfolt kocsmákban, ahol a 18-19. században terjedt el.Ez így mind rendben van, no de mitől fütyülős ez az üveg?Balázs Géza Pálinka című könyvében 2 magyarázatot található.
1. Az üveg fogyasztás közben fütyülő hangot adott ki.
2. Amikor kiürült az üveg a vendégek abba belefújva füttyel jelezték a kocsmárosnak, hogy jöhet a következő dózis.
Eleinte egyébként bort, majd borpárlatot töltöttek bele, később vált csak jellemzővé a pálinka.
A Kecskeméti fütyülős pálinka a leghíresebb. Hagyományosan sárgabarackból készítik.
1. Az üveg fogyasztás közben fütyülő hangot adott ki.
2. Amikor kiürült az üveg a vendégek abba belefújva füttyel jelezték a kocsmárosnak, hogy jöhet a következő dózis.
Eleinte egyébként bort, majd borpárlatot töltöttek bele, később vált csak jellemzővé a pálinka.
A Kecskeméti fütyülős pálinka a leghíresebb. Hagyományosan sárgabarackból készítik.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home