Tucson Hungarians

Arizonáról, ahol élek. Magyarországról, Budapestről, ahol eddig éltem, valamint, azokról a dolgokról, amik érdekelnek, magam és talán mások szórakoztatására. Levélcim;tucsonhungarians@yahoo.com

Friday, October 16, 2009

ARIZONA


Becenev Grand Canyon State

Nyelvek English 74.1%,
Spanish 19.5%,
Navajo 1.9%

Terület 113,998 sq mi
(295,254 km2)

Népesség 6,500,180 (2008-as adat)

Legmagasabb pontja Humphreys Peak
12,637 ft (3,851 m)

Fővárosa Phoenix

Arizona állam középső részét magas hegyláncok uralják, melyeket kisebb, nagyobb erdőségek borítanak, ezek a Kaibab National Forest, a Prescott National Forest, a Tonito National Forest, az Apache National Forest és a Coronado National Forest. Délnyugati része sivatagi terület, itt fekszik a Sonora- és Yuma-sivatag.
http://www.desertusa.com/placestogo/du_arizona.html
Északkeleti része síkság, ahol kisebb rétek, legelők, sziklás és félsivatagos területek váltják egymást. Az állam északi és délnyugati része ritkán lakott terület. Legnagyobb városa északon Flagstaff, középen Phoenix, délen pedig Tucson.
Az állam fővárosa és egyben legnagyobb városa Phoenix, elővárosaival együtt (Mesa, Scottsdale, Sun City, Glendale, Peoria, Tempe, Gilbert, Chandler)kb. 3 millió ember él itt, Arizona lakosságának nagyrésze. A város közigazgatási, kereskedelmi, oktatási, közlekedési és kulturális központ. Számos felsőoktatási intézmény, az Arizona State University, a Grand Canyon University, és az American Indian College otthona.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home