Tucson Hungarians

Arizonáról, ahol élek. Magyarországról, Budapestről, ahol eddig éltem, valamint, azokról a dolgokról, amik érdekelnek, magam és talán mások szórakoztatására. Levélcim;tucsonhungarians@yahoo.com

Tuesday, April 13, 2010

AGAVE



Több száz faj tartozik az Agave nemzetségbe. Elterjedési területük az USA déli része, Mexikó, Közép-Amerika és az Antillák szigetvilága. A XVII. századtól portugál és spanyol hajósok közvetítésével a mediterrán éghajlatú európai országokban is megjelentek.
Levelük színe zöld, kékes- vagy szürkészöld, a levélcsúcs (gyakran a levelek széle is) tövises. Levélrózsájuk átmérõje a nagyobb példányoknál meghaladhatja a 3 métert.  A levélcsúcsokon található tövisek veszélyesek, sérülést okozhatnak. Az agávék lassan növekednek , megnőve terebélyesek és megmozditásukhoz több ember szükséges.
A legtöbb agave életében egyszer virágzik. Egyes fajok 8-10 éves korukban, mások 30-40 évesen. A bugavirágzat egy hosszú száron fejlõdik, a szár magassága akár 8 méter is lehet. A növény minden energiáját a virágzat fejlesztésére fordítja és a termés érése után elpusztul.
Arizonaban a kertekbe ültetik  de  gyakran magától is kinő ezért úton útfélen  látható.
Az arizonai agave kis termetü kb 6o cm. magasságú, ez errefele az egyik  legkedveltebb növény.
A kék agavéből tequillát készitenek a cimre kattinva ennek az előkészülete látszik
Amikor az agave elvirágzik, utána elpusztul. A képen egy még álló, de nemsokára összeomló agavé látható,  átadva a helyet az újaknak..
http://www.fotosearch.com/photos-images/agave-plant.html e mind agave     ( Ez mind- mind agave )

0 Comments:

Post a Comment

<< Home