Tucson Hungarians

Arizonáról, ahol élek. Magyarországról, Budapestről, ahol eddig éltem, valamint, azokról a dolgokról, amik érdekelnek, magam és talán mások szórakoztatására. Levélcim;tucsonhungarians@yahoo.com

Sunday, February 24, 2008

Vaquero, Cowboy, Charro, Csikós




Mikor eloszor szembejott velem a bevasarlo kozpontban egy magas, szeles, cowboy kalapos, csizmas , ruhajan vekony borszalagokat viselo ferfi, kutatva kerestem az ot koveto filmeseket, de nem talaltam semmi arra utalo jelet, hogy filmforgatas kozepen lennenk.
Kesobb aztan megtapasztaltam , hogy errefele igen nepszeru viselet a cowboy oltozek, hiszen a szeleskarimaju kalap megvedi az arcot a naptol, a csizma kenyelmes is lehet a sivatagi porban, a pisztolyok azonnali kirantasa es tuzelese az ovtaskabol pedig vedelmet nyujtottak a kigyok es egyeb veszelyes allatok vagy az ellenseg ellen.
Ma mar a kigyok visszahuzodtak az emberek elol a sivatagba, a pisztolyokat mar nem szukseges elovenni, de az oltozek az megmaradt, idezve a regi idoket.

Mit is jelent , hiszen mar annyiszor hallotuk, lattuk oket filmekben, Cow-marha boy- fiut jelent szoszerinti forditasban. Talan ugy tudnam meghatarozni a szo ertelmet, , egy marhapasztor, aki remekul ert a lovakhoz is.

A Western (amerikai) lovaglás kezdetét három időszakra vezethetjük vissza. Viszont mind mexikói és spanyol eredetű.
Az 1700-as évek vége felé alakult ki a kaliforniai lovas, amikor hatalmas nyílt legelőkön legeltették a telepesek nagy létszámú gulyáikat (tehén csorda). Az ekkor alkalmazott lovaglási hozzáállás még nem hasonlított ahhoz, amit a napjainkban átélt „forradalom” során tapasztalhatunk, de így is az addig létező legkifinomultabb volt.
1832-ben három mexikói Vaquero-t hoztak a Hawaii szigetekre, hogy a helyieket megtanítsák lasszózni és lovagolni, hogy aztán képesek legyenek a számtalan
betelepített, majd elvadult marha és ló csordákat összeterelni. Az úgynevezett Hawaii paniolos-ok (rosszul ejtett, majd használt szó a „spanyol”-ra) ügyes, de nyers és erőszakos lovas emberekké váltak.

Amikor a Polgár Háborút követően a hatalmas texasi csordákat északra terelték a nagyobb vasút állomások környékére, megszületett a Texas - i Cowboy. Ruházatuk, nyelvük és eszközeik terén a mexikói Vaquerokról mintázták magukat. A lovakhoz való hozzáállásuk terén az összes többi, addig ismert iskola fölött álltak,

http://www.youtube.com/watch?v=lkBC5ZFo3Hs texas cowboyok a rodeon
http://www.youtube.com/watch?v=k2byC1DM69I&feature=related vegyunk cowboy lecket
http://www.siteofthewest.com/
http://www.cowboyshowcase.com/
http://www.americancowboy.com/
http://www.nationalcowboymuseum.org/
http://www.sheplers.com/mens/?source=Google_Western_Cowboy&002=2033731&004=6430882&005=15037830&006=913882983&007=Search&008=&gclid=CMmHirPHwpECFRO7iQodTVZTjg kalap, ruha
http://www.jimwegryn.com/Names/Cowboys.htm nevek igazi, felvett es lonevek is
http://www.americanwest.com/pages/cowboys.htm

0 Comments:

Post a Comment

<< Home