Tucson Hungarians

Arizonáról, ahol élek. Magyarországról, Budapestről, ahol eddig éltem, valamint, azokról a dolgokról, amik érdekelnek, magam és talán mások szórakoztatására. Levélcim;tucsonhungarians@yahoo.com

Thursday, May 13, 2010

ARIZONAI REPÜLŐGÉP TEMETŐ





Davis Monthan Air Force Base Tucson


Arizonában,  nevezetesen  Tucsonban   található a Davis-Monthan Légitámaszpont, ami a világ legnagyobb repülőgép temetőjének ad otthont. Az 1950 körül hozták létre, és több mint 10 négyzetkilométeren, ( kb 1300 futballpályányi terület)  5000 hadrendből kivont katonai repülőgép vár sorsára. A  sonorai sivatag száraz, alacsony páratartalmú levegője, minimálisra csökkenti a korróziót, ezért ideális hely a használaton kívüli repülők számára. Nagy előnye ennek a terepnek, hogy a szikes, vastag talajréteg lehetővé tette, hogy betonozás nélkül is megfelelő „parkolóhelyet” biztosítson számukra. mert  a felső, mintegy 15 centiméter vastag talajréteg olyan erős, hogy speciális parkolóhelyek és szilárd burkolatú utak kiépítése nélkül is lehet mozgatni a többtonnás járműveket.  A „temetőt” nem szó szoros értelemben kell elképzelni, ugyanis nemcsak egy halom roncsról van szó, hanem hozzávetőlegesen 35 milliárd dollár értékű potenciális alkatrészről. Az itt elhelyezett repülőgépeket különböző csoportokba sorolják: első csoportba tartoznak, amelyek újra hadrendbe állhatók szükség esetén, második csoportban találjuk a még értékesíthető gépeket, a harmadik csoport repülői már csak alkatrészként szolgálhatnak és végül az utolsó csoport tagjai a muzeális értékű darabok. Az összes többi azonban újrahasznosításra vár.
A repülőgépek elhelyezését alapos felkészítés előzi meg. A konzerválási folyamat során az üzemanyag-, hidraulika- és olajtartályokat kiürítik, és konzerváló szerrel töltik fel. A légbeömlő nyílásokat pormentesen lezárják speciális latex alapú anyaggal, a gép többi részét pedig a felmelegedés és a negatív környezeti hatások( szél,állatok stb.) megelőzéseként egy különleges fényvisszaverő szerrel „Spraylat”-tel fújják be. Olyan  nevezetes  gépek is megtalálhatók itt, mint a Top Gun F-14 Tomcat vadászrepülői vagy a híres B-52-es bombázók
Évente show müsor keretében az újra hadba állitható gépekből légi  bemutatókat tartanak, ahol a jól képzett pilóták bravuros mutatványokkal kápráztatják el a közönséget. A földön pedig megismerkedhetnek a repülőgépek belsejével, melynek részleteit a pilóták maguk mondják el az odasereglő gyerekek nagy örömére. ( Katt a cimre a légibemutató filmjére)
"Az újra üzembe helyezhető gépeket minden évben 2-3  szor beinditjak, hogy ne romoljon le nagyon az állapotuk és ne legyen túl sok munka, szükség esetén hadba állni velük.
Az ausztrál légierő innen vásárolta a gépeit, jelentős összeget sporólva vele. " egészitette ki Romesz

A filmen a támaszpont légifelvételről látszik, mert csak igy tudja igazán a kamera befogni ezt a hatalmas és impozáns " repülőgép temetőt"

2 Comments:

  • At 5/22/2010 7:56 PM, Blogger Romesz said…

    az ujra uzembe helyezheto gepeket minden evben 2-3szor beinditjak, hogy ne romoljon le nagyon az allapotuk es ne legyen tul sok munka szukseg eseten hadba allni veluk.
    Az ausztral legiero innen vasarolta a gepeit, jelentos osszeget sporolva vele.

     
  • At 5/23/2010 11:43 AM, Blogger Magyarkent Arizonaban said…

    Köszönom Paula

     

Post a Comment

<< Home