Tucson Hungarians

Arizonáról, ahol élek. Magyarországról, Budapestről, ahol eddig éltem, valamint, azokról a dolgokról, amik érdekelnek, magam és talán mások szórakoztatására. Levélcim;tucsonhungarians@yahoo.com

Thursday, August 19, 2010

TUCSON-tól CHICAGO -ig VONATTAL (2)

Mikor ezt az  utazást, megterveztük , elhatároztuk hogy ezalatt az út alatt nem a megszokott közlekedési eszközöket vesszük majd igénybe..

Hanem, hogy élvezzük az életet és a tájat üljünk vonatra!

Navigare necesse est.! ( Hajózni muszáj )

Ezt a két dolgot tartottuk hát szem előtt, és igy állitottuk  össze, nem mindennapi utázasunkat, melynek részleteit  megosztom olvasóimmal.  Kalandra fel ! Let's go !


 Lakhelyünk ez a kontinensnyi oszág, Amerika  nem nagyon bővelkedik vasútvonallal. Pár kisebb vasuttársaság mellett a legnagyobb az AMTRAK
Nézzük a kinálatát:
 Napi  26o dollárért kapsz egy kabint Az üléseket lehajthatod, és ágyat tudsz belőle csinálni, sőt a másik ágy a falból kihúzható és emeletes ágy lesz belőle. Kapsz étkezést, tiszta ágynemüt és törölközőt, szappant, zuhanyzó a kocsiban van, ásványvíz, Housekeeping szervízt (leágyazás, beágyazás, kávék) klímaberendezés és elektromos aljazat, hogy tudd tölteni mondjuk a laptopodat. Az út  Chicagoig három napig tart, a vonat éjjel nappal mozgásban van.
Mi ezt választottuk.
A vonat Los Angelesből indult , mi Tucsonban szálltunk fel rá, első ütemben Chicagoig mentünk, ott át kellett szállnunk a Washington DC illetve a New Yorkba tartó vonatra.
Azt igazán nem lehet mondani, hogy sokszor indul vonat, Arizona második legnagyobb városából Tucsonból, mert ilyen esemény csak hetente háromszor fodul elő ! Wow!!
Annyira hihetetlennek találtam a dolgot, hogy képet is készitettem erről.
A mi vonatunk indulási ideje is érdekes volt éjjel 1 órakor indult Tucsonból., szóval amikor az emberek a másik oldalukra fodultak, hogy tovább aludjanak, mi akkor szálltunk fel a vonatra.
A  mi vonatunk emeletes volt, oldala hullámos fémből készült, felszálláskor a kalauz, aki ilyenkor  kiszáll a kocsiból, és lábad elé egy sárga fémzsámolyt helyez el, majd kezét nyújtja segitségül, hogy nyugodtan beszálljál.
Minden kocsinak külön kalauza van és mindenegyik leszáll az állomásokon figyelve az utasokat, tanácsokkal, segitséggel látva el őket, valamint figyelmeztet az időben való visszaszállásra is.
Amikor a tucsoni pályaudvarra begördült impozáns vonatunk és mi beszálltunk, kalauzunk rögvest megágyazott  nekünk , lévén éjjeli fél kettő, éppen hogy nyugovóra tértünk a kényelmesnek semmikeppen  sem mondható kabinban,, amikor erős mikrofonhang ébesztett  minket hajnali 4,3o kor. . Halk rosszalást hagyta el ajkunk és a másik oldalunkra fodultunk volna, ha lett volna annyi hely. A korai ébresztés azért volt, mert Arizonában nincs nyári időszámitás ezért plusz 1 óra, aztán vonatunk az éjjel folyamán , átgördült Texas államba, ahol megint plusz két órával előbbre járt az idő,és csak a mi óránk mutatott még 4,3o at, holott plusz két órával már előbbre járt az idő.
Az arizonai meleg és a texasi meleg semmiben nem különbözött, egymástól és  a táj is szinte ugyanazt a képet mutatta, sivatag ritkás növényzettel hosszú- hosszú kilométereken át.
A kabinban hiába ment a légkondi, az olyan pici volt, hogy levegőt szinte nem kaptunk. Az alul levő székeket egy pedál segitségével ággyá lehetett alakitani, de előtte a felső ágyat hajtották le, igy az ember a fejét nem tudta kinyújtani, levetkozni is csak úgy lehetett, ha leült az ember az ágyra.
A kabinba csak a ket hátizsákunkat tudtuk felvinni, abban voltak személyes értékeink, a másik két nagyobb csomagunkat az alsó szinten levő nyitott csomagmegőrzőbe kellett hagynunk, hiszen mi is alig fétünk be a kabinunkba.. Ez kissé aggasztó volt számunkra, hogy nem tudtuk szemmel tartani a csomagjainkat.
A vonat alsó szintjén is voltak kabinok, ezenkivül  itt helyezkedtek el a mosdók és a zuhanyzók.  Az emeletre keskeny, meredek lépcsőkön lehetett felmenni a fenti folyosóról nyiltak a kabinok és pár kocsival arébb az étkezőkocsi helyezkedett el. Volt  még egy panoráma kocsi is üvegtetővel , kényelmes ülésekkel.
Az étkezőkocsi napi háromszori étkezést kínált. A nem túl bonyolult étlapról lehetett kiválasztani mit szeretnénk enni. A választékról annyit, hogy a négy utazási nap alatt sikerült végig enni a kinálatot a hamisitatlanul amerikai ételekből


Útvonal Chicagoig



Tucson AZ

Benson AZ

Lordsburg NM

Deming NM

El Paso TX

Alpine TX

Sanderson TX

Del Rio TX

San Antonio TX

San Marcos TX

Austin TX

Taylor TX

Temple TX

McGregor TX

Cleburne TX

Forth Worth TX

Dallas TX

Mineola TX

Longview TX

Marshall TX

Texarkana AR TX

Hope AR

Arkadelphia AR

Malvern AR

Little Rock AR

Walnut Ridge AR

Poplar Buff MO

St. Louis MO

Alton IL

Carlinvile IL

Spingfield IL

Lincoln IL

Bloomington Normal IL

Pontiac IL

Joilet IL

Chicago IL







Magyarázat. A megállóhyek mellett az államok neve két betüvel van röviditve, Az= Arizona, TX =Texas, AR= Arkansas, MO=Missouri, IL= Illinois
Az emeleti folyosó, innen nyilnak a kabinok
A fellépő zsámoly és a segitőkész  kalauz
Vonatindulás Tucsonból
Az alsó kihúzható ülés

0 Comments:

Post a Comment

<< Home