Tucson Hungarians

Arizonáról, ahol élek. Magyarországról, Budapestről, ahol eddig éltem, valamint, azokról a dolgokról, amik érdekelnek, magam és talán mások szórakoztatására. Levélcim;tucsonhungarians@yahoo.com

Sunday, January 24, 2010

Tehénturó, Cottage cheese, Requeson


Ma már lehetetlen megmondani, hol és mikor fedezték fel, hogy étkezési célra felhasználható a különböző állatok tejéből származó túró és az ezernyi féle sajt.
A túró a sajtok éretlen alapanyaga, tulajdonképpen sav vagy oltóenzim (kimozin) hatására a tejből kicsapódott tejfehérje. Legismertebb képviselői a tehéntúró, a juhtúró és a gomolyatúró. A tehéntúró fehér, enyhén savanykás, jellegzetes ízü, zsírtartalmától függően zsíros, félzsíros és sovány.
A tehénturó a Magyar konyha oszlopos tagja, sósan vagy édesen szaámtalan formában használják,sokoldalúságának kizárólag képzeletünk szab határt.
Magyarországon nagy kedvenc a Túrórudi, amelyet Hungaricumként jegyeznek. ( A fenti képen látható)
A túró a legtöbb országban ismert. Sokáig, amíg nem jutott hús mindennap az asztalra mintegy húspótlóként fogyasztották az őseink. A különböző nemzeti konyhákban is széleskörű a felhasználása. A mai napig a konyhatechnológia összes területén jelen van.
Sajnos az amerikai turó állaga túl folyós, ezért nem nagyon alkalmas a sütemények, palacsinta töltésére. Amig nem fedeztem fel tucsoni lelőhelyét a számomra már megszokott turónak, néha nagy gondban voltam.
Bevált módszer,de kissé macerás ha egy gallon (3,5 liter ) zsirdús tejbe melegités közben egy kiskanál citromlevet, vagy ecetet teszünk ( ez nem érződik később), viszont azonnal kicsapodásra készteti a tejet és az eredmény házi tehénturó lesz melyet tüllanyagon keresztül lecsepegtetünk.
Ennél simább módszer, ha a helyi mexicói boltba ( itt Tucsonban Food City névre hallgató boltba) bemegyünk és a pultnál kimérve raquesont  ( ez a spanyol neve a tehénturónak )kérünk, amit aztán bármihez felhasználhatunk, hasonlóképpen az otthonihoz.
Katt a cimre.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home