Tucson Hungarians

Arizonáról, ahol élek. Magyarországról, Budapestről, ahol eddig éltem, valamint, azokról a dolgokról, amik érdekelnek, magam és talán mások szórakoztatására. Levélcim;tucsonhungarians@yahoo.com

Thursday, November 17, 2005

LINKS

TUCSON, AHOL ELUNK


www.visittucson.org a varosrol

www.tucson.com arizonai, tucsoni tudnivalok

www.ci.tucson.az.us infok

www.hellotucson.com city guide

www.oldtucson.com ahol a cowboyfilmek keszultek

www.dotucson.com mozimusor, idojaras, programok

www.tucsonwildlife.com az itteni elovilag

http://www.delange.org/ArizWFlowers/Wf.htm meseszep kaktuszok fenykepei

LINKS

TORTENELEM, HISTORY

http://www.tv-history.tv/# interactive television a XX.szazad tortenelemerol ( van amiert fizetni kell, de rengeteg kep es mas erdekesseg ingyen )

www.48.sulinet.hu Az 18484-49-es szabadsagharc esemenyei egy magyar fejlesztesu jatekprogramban

www.tortenelem.linkcenter.hu tortenelemmel kapcsolatos linkek

www.tortenelem.lap.hu tortenelmi anyagok

www.mult.kor.hu erdekessegek a tortenelembol

MAGYAR TORTENELEM

Magyarország képes történelmi kronológiája az interneten

Digitális múlt, online kincsek
Az adatbázisban történelmünk sorsfordulóit, a mindennapok és ünnepek eseményeit, tárgyi és írásos emlékeit követhetjük nyomon a kezdetektől a második évezred végéig. Az időrendben felsorolt szikár tényeket a tárgyi és szellemi kultúra emlékeivel, korabeli és később született képzőművészeti alkotásokkal illusztrálták. A Magyarország Képes Történelmi Kronológiája című adatbázis elsősorban az oktatás és az ismeretterjesztés céljait szolgálja a tudományosság igényével. A tartalmi fejlesztésben is döntő szerepet kapott az Országos Széchényi Könyvtár, mivel a digitalizálási munkái során keletkezett nagy mennyiségű, rendkívül gazdag képanyag biztosítja az adatbázis képanyagának jelentős bővülését. Példaként említhető, hogy ebben az adatbázisban került először nagy nyilvánosság elé az OSZK 1956-os röplapgyűjteménye, továbbá XVI-XVII. századi magyar vonatkozású nyomtatott röplapjai is. Jelentős mennyiségű metszet, képeslap alapján kereshetők a magyar vár-, város- és színháztörténet fontos helyszínei is. Az Enciklopédia Humana Egyesület és az OSZK együttműködése biztosítja az adatbázis folyamatos bővülését a magyar írásbeli kulturális örökség területén. Tervek szerint további intézmények is bekapcsolódnak a tartalmi fejlesztésbe. Az adatbázis tetszőleges internet-böngészővel megtekinthető (http://www.kepido.oszk.hu). Többféle keresési lehetőség biztosítja a hatékony munkát. Lehetőség van kulcsszavas és szabadszöveges keresésre is. Az időrendet 3000 időpont mellett kb. 5000 esemény alkotja. A képtárban jelenleg több mint 12000 kép található. A tezaurusz alapján mintegy 1000 kulcsszó (tárgyszavak, szerzők, valamint egy bizonyos eseményhez nem köthető képek dátumai) segítségével kereshetünk. Jelenleg a magyarországi várrendszer, az adatbázisban található város- és színháztörténeti vonatkozású elemek topográfiai vetülete látható az adatbázisban a Kárpát-medence domborzati és vízrajzi térképére vetítve.