Tucson Hungarians

Arizonáról, ahol élek. Magyarországról, Budapestről, ahol eddig éltem, valamint, azokról a dolgokról, amik érdekelnek, magam és talán mások szórakoztatására. Levélcim;tucsonhungarians@yahoo.com

Sunday, March 29, 2009

GUGGENHEIM MUSEUM , SUBWAY


Másnap nagy kihivás előtt álltunk, egyedül kellett eljutnunk mindenhová.
Természetesen előtte vendeglátónk sokat segitett, megmutatta, hol kell hetijegyet venni, valamint kis útmútatókkal látott el minket. Ha Ő nem adott volna tanácsot, akkor bizony nehezen boldogultunk volna a new yorki subway rejtelmeiben.
Reggeli után nekiindultunk az új kalandnak. A lejáratot könnyen megtaláltuk, és elővettük 25 dolláros hetijegyunket, hogy a beléptetőrendszerbe csúsztassunk.
A subway ugyanolyan zajos, mint a felszin, a metroszerelvények négy sávban közlekednek, mert itt létezik expressz szerelvény is, ennek a két sávja van középen.
A budapesti Metrohoz szokott szemem elöször azt érzékelte, hogy ez egyáltalán nem tetszetös, régi, kopott, máló falú, vaslépcsös, és időnként szemetes zsákok is láthatók a pályatesten, a hatalmas forgalmat viszont remekül lebonyolitják, a szük és nehezen kezelhető belétető és az ugyanott található kiléptetőrendszer ellenére.
Első probálkozásra vagy négyszer,ötször húztuk át a kártyát a leolvasón és nem jártunk sikerrel, aztán végre sikerült.
Amikor beléptünk a megérkezett szerelvénybe, azt tünt fel, hogy szinte mindenki sötét vagy fekete kabátot visel és elég közönyös. Ez a véleményem aztán megváltozott, mert a new Yorkiak igen kedvesek mindig és mindehol jól útbaigazitottak
minket, pedig nem ezt mondták róluk.
Megérkeztünk A Guggenheim Museum elé, ami persze nem a subway megállójában van,és a hideg, szeles időben nem volt nagyon kellemes a hosszú út odáig.Az épület imponáló, és egyedi,kivül- belül.Tervezője, Frank Lloyd Wright építész, akinek leghíresebb munkájának számító spirálalakú Guggenheim Múzeum, néhány hónappal Wright 1959-ben bekövetkezett halála után készült el. Már megnyitása pillanatában egyszerre lett imádat és bírálat tárgya
A kiállitás főanyaga az ázsia müvészet beépülést mutatta az amerikai müvészetbe.
Az egyik emeleten egy kis részben vannak az olyan hagyományos képek, mint Picasso, és más kiemelkedő francia festő müvei, mondanom se kell lenyügözőek.
Nézd meg:
http://www.guggenheim.org/new-york/exhibitions/on-view-now/third-mind
http://www.mta.info/nyct/maps/submap.htm (Subway térkép)
http://www.youtube.com/watch?v=h-oy7zGkQ2Y&feature=related (igy néz ki a Subway)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home