Tucson Hungarians

Arizonáról, ahol élek. Magyarországról, Budapestről, ahol eddig éltem, valamint, azokról a dolgokról, amik érdekelnek, magam és talán mások szórakoztatására. Levélcim;tucsonhungarians@yahoo.com

Tuesday, September 14, 2010

VISSZA ANGLIÁBA, YORK (39)

Búcsút mondtunk Walesnek, ahol kellemesen éreztük magunkat, és az angliai York felé vettük az irányt, természetesen vonattal. Vonatunk érintette Manchestert és Leeds nevü nagyvárosokat is.

Az út kellemes volt, kora délutánra értünk oda. Másnap nekiindultunk a város felfedezésére.
Yorkshire székhelye Észak-Anglia legszebb városa York. Azok közé a történelmi városok közé tartozik, amelyek szinte maradéktalanul megőrizték régi szépségüket. York belvárosa olyannyira megőrizte eredeti középkori arculatát, hogy a városnéző azt hiheti élő múzeumba csöppent. A szűk kanyargó utcákat, közöttük az egyik legszebbet, a Shambles-t műemléki védelem alatt álló régi gerendavázas házak szegélyezik.

A várost Ebocarum néven a rómaiak egyik legfontosabb megerősített állomása volt, s itt kiáltották ki császárrá Constantinust 306-ban, aki Britanniát négy provinciára osztották.
Csaknem egészében megmaradtak az országszerte ritkaságnak számító középkori falai és kapui, amely 4,8 km hosszan húzódik az óváros körül. Katedrálisa a legnagyobb az országban s a legszebbek közé tartozik. York érseke rangban a Canterbury érsek után, polgármestere a londoni főpolgármester után következik. E rangsorolás oka a történelemben keresendő, hiszen York nemcsak a római kori Britannia egyik legfontosabb városa volt, hanem az angol hódítás idejében is az egyik legnagyobb város. York ugyan sokat szenvedett a dánok betöréseitől, de 1000 körül ugyanannyi lakosa volt, mint Londonnak, 30 000 fő. A lakosság számát tekintve 400 évvel később is csak London előzte meg. Ma jelentős iparváros, Anglia legnagyobb megyéjének székhelye.
A vikingek Jorvik néven az elfoglalt angliai területek fővárosává tették York-ot 867-ben. A város ma is őrzi utcaneveiben dán emlékeit, hiszen a viking hódítás idején York stratégiailag fontos viking város volt. Az utcanevek végén ugyanis a „gate” (Davygate, Coppergate, Fossgate, Castlegate) a dán „gáta” szóból származik, melynek jelentése: út, utca.
 Az Ouse folyó túlpartján is folytatódó városfalak egyik nevezetessége a Micklegate kapu, amely a 14. században épült és arról nevezetes, hogy ide tűzték fel annak idején elrettentő példaként az árulók fejét, mint például 1460-ban a wakefieldi csata után Richard yorki hercegét.
Video Yorkról a cimre kattinva, a képen York városát körülölelő várfal látható.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home