Tucson Hungarians

Arizonáról, ahol élek. Magyarországról, Budapestről, ahol eddig éltem, valamint, azokról a dolgokról, amik érdekelnek, magam és talán mások szórakoztatására. Levélcim;tucsonhungarians@yahoo.com

Monday, September 06, 2010

WALES (32)

Walesi népviselet



Wales egyes források szerint a világ egyik legrégibb országa; majdnem 200 ezer évre visszamenőleg találtak leleteket arra vonatkozólag, hogy emberek laktak a területén. Az európai kelták, akik az időszámítás előtti 600 körül érkeztek, hozták a walesi karakterjegyeket: az ékesszólást, a barátságosságot és a fantáziadús gondolkodást. A későbbi római jelenlét békés periódusként maradt meg a történelmi emlékezetben, valószínűleg azért, mert a rákövetkező időszak kifejezetten zavaros volt az ír kalózok és a skótok betörésével. Az V. századtól kezdve az országra az angolszász uralom nyomta rá a bélyegét. Történelme során Wales többször is megpróbálta megteremteni függetlenségét, de ez még ideiglenesen sem sikerült. Ma Nagy-Britannia része, hivatalosan Walesi Hercegség, ám a walesi herceg nem vesz részt Wales kormányzásában. Uralkodója a mindenkori brit uralkodó, jelenleg II. Erzsébet. Pénzneme az angol font, hivatalos nyelve a walesi és az angol. Walest jelenleg 3 millióan lakják, ebből 265 000-en Cardiffban élnek, amely 1955-ben lett a hivatalos főváros.
Ami Walest elkülöníti Nagy-Britannia többi részétől a még mindig beszélt walesi nyelv. Ez az egyik legrégibb a világon, az indoeurópai nyelvcsalád kelta ágába tartozik. A nyelv a VI. századra fejlődött ki teljesen. Több mássalhangzó egymásutániságával van tele. Nem ritkák a nagyon hosszú szavak sem.
Mára csak öt kelta nyelvet (ír, skót gael, walesi, cornwalli és breton) beszélik.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home