Tucson Hungarians

Arizonáról, ahol élek. Magyarországról, Budapestről, ahol eddig éltem, valamint, azokról a dolgokról, amik érdekelnek, magam és talán mások szórakoztatására. Levélcim;tucsonhungarians@yahoo.com

Saturday, December 11, 2010

SVÁJC ( 64 )

Természeti látványosságait tekintve Svájc Európa leggazdagabb országa. Láthatunk itt gleccsereket, vízeséseket, szurdokokat, és hágókat, és rengeteg szép várost is. A svájciak méltán büszkék országukra. Talán csak az USA-ban láttunk még  ennyi nemzeti színű zászlót, mint itt Svájcban. A kötödés rögtön  jobban is érthető lesz, ha  beszédbe elegyedhetünk egy itteni lakossal.  Régről ismert svájci vendéglátónkkal nyitottan  beszélgettünk, aki meglepő módon még a fizetéséről is tájékoztatott minket. Fizetésekről nem szokás beszélgetni  ( nem illik ) így duplán meglepődtünk, először is, hogy szóba hozta, ezt, a másodjára pedig, hogy az itteni fizetés az amerikai ugyanilyen beosztásnál kb. sokkal de sokkal magasabb.
Így már megértettük, hogy miért olyan  magasak  az árak, és miért nincsenek errefelé kínai  vagy  egyéb gyengébb minőségű terméket árusító boltok, és a világ legtrendibb és legdrágább üzletei miért képviseltetik magukat nagy számban ebben az országban valamint azt is, hogy a svájci útlevél felér egy életbiztositással.
Megtudtuk, hogy az  általános iskolában a gyerekek a latint is tanulják, mert ez az alapvető műveltség alapja aztán hozzáveszik még a németet, franciát,rétorománt  az olaszt és természetesen az angolt is.
CH, ez a mindenütt ismert rövidítés a Confoederatio Helvetica két kezdőbetűje, a Helvét Szövetségi Államnak a jelölése, amivé a 26 kantonnal rendelkező Svájc vált az évszázadok során.
A szövetségi parlament által hozott bármilyen törvényt meg lehet támadni, valamint a népszavazási kezdeményezés által a szövetségi alkotmányt is lehet módosítani., valamint mindenről népszavazással döntenek..

0 Comments:

Post a Comment

<< Home